Afdrukken E-mailadres

Jaap en Janny Kok doen verslag over hun reis naar Zuid Afrika - 2012
- door Janny Kok -

Onder de indruk van de kracht,
blijheid en dankbaarheid
van mensen in moeilijke omstandigheden

foto: Jaap Kok en ds. Krüger laten zich bijpraten over de voortgang van de diverse projecten door Fundisisiswe directeur Elvin Simons (midden) en dr. Joop Lensink (links).

Jaap en Janny Kok hebben inmiddels veel reizen gemaakt door Zuid-Afrika. Mede door de goede contacten met Ds.Louis Krϋger (predikant in de Koningskerk op Feijenoord) zijn zij in de omgeving van Johannesburg bekend geraakt met diverse projecten.
Jaap en Janny waren in de afgelopen winter weer in Zuid-Afrika en reikten ons onderstaand stuk aan om u een globale indruk te geven van veel activiteiten die diverse invalshoeken hebben.
De heer Joop Lensink en zijn vrouw zijn al vele jaren daar actief.


STEUN VOOR ZUID AFRIKAANSE ALLERARMSTEN BROODNODIG
Het bezoek van Jaap en Janny Kok aan projecten in de regio Johannesburg ‘om mensen helpen zichzelf te helpen’ heeft een ding herbevestigd: steun van mensen ‘van hier’ aan ‘Mensen van daar’ blijft broodnodig. Niet omdat materiële – en financiële steun in een bodemloze put verdwijnen, maar omdat verwezenlijking van nodige faciliteiten sneller moet gaan. Deze wordt zelfs door Zuid-Afrikaanse hulpverleners te traag gevonden.
Het is een kwestie van lange adem, maar in voorkomende gevallen blijkt het toch goed te komen. Een deel van de toegezegde giften kan worden besteed aan goedgekeurde plannen in en bij de St. Andrew’s Church en elders.

Hoe het achter de schermen gaat:
Dr. Joop Lensink meldde een paar weken na de reis van het echtpaar Kok dat de goedkeuring komt van de Bersheba Foundation, de organisatie in Nederland die het werk van Lensink en de zijnen mee helpt ondersteunen. “Ook een voltooid plan in en bij St Andrew”, aldus dr. Lensink die daaraan toevoegde dat een gedeelte van de beloofde bijdrage waarschijnlijk al is gestort. “ Dat gaat naar de neer te zetten gebouwen.
De voorwaarde is dat alles door Elvin Simons (directeur van de overkoepelende stichting  Fundisisizwe) via de rekening van deze stichting georganiseerd zal worden. Het gaat alleen om materiële hulp en dus niet om het runnen van het project.”

Hoe het in de praktijk gaat:

Op de eerste dag van de reis die Jaap Kok en zijn vrouw maakten, bleek al dat hulp nodig blijft.
De nodige aansluitingen op het waterleidingennet en riolering op de locatie Abalindi in Soweto zijn niet aangelegd, kinderen kunnen niet naar school als ze geen geld hebben voor de verplichte aanschaf van een schooluniform en de daarbij behorende schoenen en bij het Clean Touch Project in OrangeFarm bleek dat veel jonge wezen door de ziekte AIDS moeten zien hoe zij in leven blijven. Ze krijgen veelal per dag niet meer dan een maaltijd.
Daarbij komt dat de toestroom van immigranten uit Zimbabwe en andere omringende landen het probleem met HIV en AIDS almaar groter maken.

Hoe de mensen zèlf dingen tot stand kunnen brengen:
Joop Lensink kon Jaap op de laatste dag van het bezoek aan projecten laten zien welke prachtige resultaten er worden behaald door mensen zèlf, als ze maar de nodige steun krijgen. Dat gebeurde bij het Clean Touch Community Project op OrangeFarm/Soweto.
Dr. Lensink: “Dit project werd door onze stichting sinds 2008 geholpen samen met de Bersheba Foundation. Ze ontwikkelden zich wonderbaarlijk en zijn nu zelfs in staat om Fundisisizwe met verbouwde groenten en dergelijke te helpen voor voedselvoorziening de volgende drie maanden.”
Dat is de letterlijke oogst van de hulp die Fundisisizwe jaren geleden kon bieden door zaad en tuingereedschappen te geven. Jaap Kok wil zich samen met anderen inspannen om dat mogelijk te blijven maken.
                                                           
Meer weten?
Kijk op http://youtu.be/dF814w9BACo.
Nodig Jaap Kok en mogelijk ds. Louis Krüger uit voor een video presentatie van het jongste bezoek aan de projecten in Soweto.  
(e-mail Jaap Kok: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , of bel na 17.00 uur naar 010.4196291)